Minimalistic
desert, in terms of presentation, taste as well as the work which is required
to make them.
Lemon
bar is a wonderful sweet treat for lazy cooks who want to impress guests but
don’t like to stand in the kitchen baking for half of the day. I love these
lemon bars because they have such a condensated, strong taste that you need to
eat just a tiny piece to fulfill your dessert craving. Extremely
lemony-tasting, sweet and refreshing the same time – they make a perfect finish
after a heavy dinner.
I like my lemon bars very flat, so I use rather big baking dish (25x20cm). When I made them once in a smaller baking dish, the crust was too heavy and the topping to thick for my taste. You need to find the balance which suits your taste best.
Ingredients:
Crust
140g flour
50g cane sugar
¼ teaspoon salt
115g melted butter
½ vanilla bean
50g cane sugar
¼ teaspoon salt
115g melted butter
½ vanilla bean
Lemon
Topping
1 medium
lemon, organic or unsprayed
180g cane sugar
50 ml freshly squeezed lemon juice
3 large eggs, room temperature
4 teaspoons corn or potato starch
¼ teaspoon salt
50g melted butter
180g cane sugar
50 ml freshly squeezed lemon juice
3 large eggs, room temperature
4 teaspoons corn or potato starch
¼ teaspoon salt
50g melted butter
Optional:
powdered sugar, for serving
Method:
1. Preheat the oven to 180ºC.
2. Line
the baking dish with aluminium foil, so the edges are 2 cm high. Smooth it as
best as you can.
3. In
a medium bowl, mix the flour, sugar (50g), ¼ teaspoon salt, melted
butter(115g), and vanilla, stirring just until smooth.
4.
Smooth the batter into the bottom of the baking dish, using your hands or a
small spatula.
5.
Bake the crust for 25 minutes, or until it’s deep golden-brown.
6.
While the crust is baking, cut the lemon in half, remove the seeds, and cut the
lemon into chunks.
7. Put the chunks of lemon in a food processor or blender along with the sugar and lemon juice; let it run until the lemon is completely broken up. Gradualy add the eggs, corn starch, ¼ teaspoon of salt, and melted butter (50g), and blend until almost smooth. (A few tiny bits of lemon pieces are normal and encouraged.)
8. When the crust comes out of the oven, reduce the temperature to 150ºC. Pour the lemon filling over the hot crust and bake for 25 minutes or just until the filling stops jiggling and is barely set.
9. Remove from the oven and let cool completely. Once cool, carefully lift out grasping the foil. Cut the bars into squares or rectangles. Sift powdered sugar over the top just before serving, if desired.
Marta, dzis upieklam. Boskie! w mojej wersji nie rozpuscilam masla do masy cytrynowej, ale sie super wymiksowala mimo to. nie posypalam pudrem, ale i tak bylo slodkie, choc dalam ok. 150g cukru. upieklam w ceramicznej formie do tarty, wysmarowalam maslem, bez folii aluminiowej (po co ta folia?) i super odchodzilo. tak naprawde to ciasto bardzo na czasie - zupelnie jak mazurek wielkanocny z masa cytrynowa. bede powtarzac! pycha! :)
ReplyDeleteOch Ty! Widze ze dodatkowe lenistwo maslowe uszlo ci na sucho! Ciesze sie ze wyszlo i smakowalo i w ogole! Ja tez nie posypuje cukrem, chyba ze mam gosci i chce miec lepszy efekt wizualny. Masz racje - to troche taki mazurek cytrynowy!
DeleteHej!
ReplyDeleteŚwietny mazurek wyszedł! I zdecydowanie dobrze obeszło się bez folii i masła do formy, ale też zrobiłam to ciasto w formie ceramicznej.
Ale z tym, że kęs wystarczy to zgodzę się tylko częściowo - po obfitym obiedzie (u nas był udziec jagnięcy;) to faktycznie, ale tak to mogłabym zjeść połowę bez problemu... - cóż, może jak będę się kiedyś znowu tylko na własny rachunek odżywiać to pewnie przyznam Ci rację!
Kinga
Och, jak sie ciesze ze sprobowalas - proste i smaczne - co?! Buziaki swiateczne! Pokaz troche zdjec!
DeleteProste i pyszne! Będzie powtórka na pewno!
ReplyDeleteZdjęcia pokażę jakoś, ale muszę kupić jakiś sensowny aparat, bo ten co mam to dziecku trochę nie daje rady...